Vocea Copiilor

Vrem să auzim vocea copiilor în orice fel de probleme – de la situațiile din timpul orelor de clasă, până la situațiile cotidiene, din orașul și țara în care locuim. Vocea Copiilor este despre a forma o stare a minții care se manifestă pe termen lung ca sentimentul de a fi respectat ca o ființă umană care are abilitatea de a percepe percepția celorlalți. Trebuie să vedem dezvoltarea vocii interioare a copilului din perspectiva copilului, unde copilul ca individ abia a început să exploreze sentimentul de sine și ceilalți în forme noi în mod constant.

Vocea Copiilor pentru noi înseamnă: gândire critică, democrație, libertate de exprimare, spirit civic, respect pentru sine și pentru ceilalți. Cadrele noastre didactice și auxiliare se mândresc să promoveze democrația în felul în care îi ghidează pe elevi în timpul cursurilor și pauzelor.La Școala Finlandeză Cluj-Napoca promovăm Vocea Copiilor prin următoarele acțiuni specifice:

Toți copiii sunt întâmpinați în mod explicit și vizibil de un adult.

Toți copiii primesc atenția și timpul pentru a se exprima.

Toți copiii primesc în mod egal ocazia de a învăța, respectându-li-se competențele inerente cu achizițiile specifice curriculumului și cadrului pedagogic.

Tuturor copiilor li se oferă dreptul și spațiul pentru a-și exprima și formula propriile opinii. Aceste momente se iau dimineața, la începutul zilei și ori de câte ori este necesar pe parcursul unei zile. De exemplu, când există un conflict între colegi, la cercul copiilor, ne vom așeza pentru a discuta împreună situația, cum se simte fiecare, și care sunt soluțiile. Copiii vin cu soluțiile, adulții doar pun întrebări și îi sprijină pe copii să înfăptuiască ceea ce au gândit.

Toți copiii sunt îngrijiți și învățați de adulți care îi reflectă empatic și îi sprijină, prin exemplu, să devină empatici.

Toți copiii învață să recunoască și să arate respect unul față de celălalt, indiferent de rasă, religie sau trecut cultural. Copiii sunt încurajați să devină Vocea propriului grup. Să intervină chiar ei în grup pentru ca membrii grupului să manifeste respect și empatie.

Tuturor copiiilor li se oferă un set de instrumente pentru a rezolva probleme cu mai multe soluții, care să aducă beneficii tuturor părților implicate. Copiilor li se va da ocazia săptămânal să discute „știrea” săptămânii sau o problemă civică care îi afectează în mod direct (cum ar fi locul de joacă, prezența/lipsa unei trecere de pietoni, necesitatea coșurilor de gunoi în jurul școlii, etc).

Toți copiii sunt sprijiniți să lege prietenii din toate clasele, și din afara lor. Încurajăm copii din alte clase și din afara școlii să participe la Clasele Deschise (ateliere de învățare prin joacă), pentru a interacționa într-un mediu distractiv, provocator și creativ, astfel încât să aibă ocazia să lucreze împreună și să se cunoască mai bine.

Tuturor copiilor le oferim fundația de a deveni cetățeni responsabili, care mențin pacea în lume. Ne dorim un viitor curat și sănătos pentru toate generațiile care urmează fiecărei generații absolvente a Școlii Finlandeze Cluj-Napoca.