Învățământul finlandez, ideal pentru primii pași la școală

Sursă foto: Elina Manninen Photo Agency Keksi

Primul contact al copilului cu școala este deosebit de important. În funcție de cum se realizează, poate influența atitudinea copilului față de procesul de învățare, modul de a deprinde mecanisme de învățare, comportamentul copilului în societate și multe alte aspecte esențiale pentru dezvoltarea lui.

Dacă primii pași nu sunt ghidați cu atenție la unicitatea și nevoile copilului, acesta își va crea mecanisme de apărare care îl pot îndepărta de școală și îi pot face dificilă adaptarea în societate.

Din acest motiv, școala finlandeză acordă o atenție specială învățământului primar- învățătorii și logopezii urmăresc îndeaproape personalitatea copilului și înclinațiile lui.

Dascălii școlii finlandeze sunt pregătiți să-i ofere copilului sprijinul de care are nevoie, atât educațional, cât și pentru a-și construi o personalitate puternică și independentă. Să pornească cu dreptul, cu încredere pe drumul său. Copilul învață din primii ani de școală care îi sunt drepturile și ce ar trebui să facă ca să reziste într-o societate de multe ori dură.

Copilul învață să învețe, nu își încarcă inutil memoria

Încă de la primele clase, școala finlandeză acordă o importanță deosebită deprinderii mecanismelor de învățare de către copii. Copilul învață să învețe și nu învață ca să își încarce inutil memoria. Învață să își adapteze procesul de aprofundare fiecărei categorii de informație. Informațiile sunt descifrate logic, copilul le poate reține mai ușor și le va putea folosi adecvat atunci când va avea nevoie de ele. De asemenea, copilul învață cum să proceseze diferitele informații primite și cum să le aprofundeze dacă sunt interesante pentru el, dezvoltându-și astfel autonomia în învățare.

Așa cum precizăm și în articolul nostru 7 principii de bază ale învățământului finlandez, în școala finlandeză se insistă foarte mult pe practică. Copilul face cunoștință pe teren cu efectele aplicării teoriei. Acest lucru îi creează o perspectivă realistă asupra vieții și îl pregătește să facă față provocărilor pe care le va întâmpina în viitor.

Fiecare copil se bucură de un plan de studiu special conceput

Un alt motiv pentru care școala finlandeză reprezintă un start potrivit este pentru că aici cineva îl încurajează pe elev să își dezvolte talentul sau caracteristicele care îl fac unic. Aceste aptitudini nu sunt îngropate într-o programă școlară generalistă. Fiecare copil se bucură de un plan de studiu special conceput.

Practic, copilul își creează propriul stil de „zbor”, ceea ce îi inspiră încredere în forțele proprii, creativitate să găsească soluții și pasiune ca să-și urmeze visele.

Copilul tău merită să înceapă școala cu dreptul. Află toate motivele pentru care Școala Româno-Finlandeză este cea mai potrivită pentru asta, într-un Tur Ghidat, alături de noi.