7 principii de bază ale învățământului finlandez

Sursă foto: Pasi Markkanen

Fiecare părinte își dorește pentru copilul său cea mai bună școală, dar mai mult decât atât, își dorește ca acesta să fie primit într-un mediu în care să se simtă confortabil ca să-și dezvolte armonios caracteristicele care îl fac unic. Nu doar ca să ajungă un adult de succes, ci și ca să devină un adult fericit, împlinit.

Învățământul finlandez este considerat unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume pentru că elevii finlandezi obțin periodic cele mai bune rezultate din Europa la evaluările PISA, dar și pentru că reușesc să răspundă cu succes provocărilor vieții.

Acest lucru se datorează celor 7 principii de bază pe care este consolidat:

  1. Practica este extrem de importantă. Finlandezii au ales să își pregătească copiii mai mult pentru viață decât pentru examene. Astfel, orele pun accentul pe practică, pe științele exacte pe care le testează în laborator sau chiar în aer liber. Copiii finlandezi sunt pregătiți de mici să-și găsească un loc de muncă, de aceea ei învață, spre exemplu, ce este un portofoliu sau un contract, știu să se prezinte în mediul online, să calculeze reduceri și nu în ultimul rând, își cunosc drepturile.  
  2. Copilul învață să învețe. Încă din clasele primare, copiii finlandezi sunt învățați cum să își plieze modul de învățare pe diverse domenii, astfel încât să acumuleze informații noi cât mai rapid, să le înțeleagă, nu să le „tocească” și să iubească să învețe toată viața.
  3. Copilul petrece cât mai mult timp în aer liber. Școala finlandeză prețuiește natura și îi încurajează pe copii să își petreacă recreațiile în aer liber. De asemenea, de câte ori este posibil, copiii studiază și aplică ce li se predă la clasă, afară, în contactul direct cu mediul înconjurător.
  4. Copilul este încurajat să își dezvolte înclinațiile. Profesorii școlilor finlandeze își adaptează cursurile în funcție de personalitatea elevilor. Copiii sunt încurajați să își dezvolte înclinațiile, fie că acestea sunt din sfera artistică, umană sau reală. Niciuna dintre materii nu este considerată mai importantă decât alta, iar fiecare elev beneficiază de un plan de studiu dedicat care să-l ajute să își dezvolte aptitudinile în direcția potrivită.
  5. Temele nu sunt sufocante. Învățământul finlandez nu pune accentul pe teme sau pe ocuparea timpului pe care îl are elevul după ore. Relaxarea copilului este deosebit de importantă pentru ca elevul să își folosească la maxim atenția și creativitatea în timpul orelor de curs de a doua zi. Când există totuși teme, ele sunt folosite ca să-l motiveze pe copil să aplice prin experimente sau practică noțiunile pe care le-a învățat.
  6. Copilul învață să își susțină drepturile. Educația finlandeză pune un accent deosebit pe faptul că un copil trebuie să cunoască și să înțeleagă de mic noțiuni de bază precum „drepturile omului” sau „democrație”. El este învățat să reacționeze adecvat atunci când îi sunt încălcate libertățile, de exemplu.
  7. Profesorii, bine pregătiți să individualizeze învățarea copilului. Profesorii școlilor finlandeze sunt foarte bine pregătiți. Dascălii au nu doar rezultate foarte bune în carieră, ci știu și cum să se apropie de copii și să-i sprijine cât mai mult. Școala finlandeză este conștientă că, pentru a fi pe deplin motivat, un copil trebuie ghidat de o persoană pe care el o simpatizează și o admiră.

Dorești să afli mai multe despre Școala Româno-Finlandeză din Cluj-Napoca și să vezi dacă este potrivită pentru copilul tău? Completează formularul de aici pentru un TUR GHIDAT 2020. Facem înscrieri pentru clasa 0!